100 национални туристически обекта – #55 FAIL


…или истината за 55!

Като един истински любител на българската природа и история миналта година се сдобих с книжка, в която да събирам прилежно печати от 100 национални туристически обекта в България. И така вече имам 20-тина събрани, но от най-отдалечените кътчета от южната част на нашата мила родина 🙂

Миналта седмица, през почивните дни, бяхме в Добринище и обикаляхме наоколо. След като посетихме Банско и къщата-музей на Никола Вапцаров, където е печат 1 и село Добърско с църквата Св.Св.Теодор Тирон и Теодор Стратилат, където е печат 3. А поради лошото време, не успяхме да се качим до връх Вихрен, та решихме на път за София, да минем през Велинград. Там според книжките се намира печат 55 – град Велинград – Исторически музей.

На сутринта преди да тръгнем решихме да начертаем маршрут. Отворихме книжките с печатите и пътната картата, с която разполагахме, и на която са отбелязани 100-те обекта, за да видим откъде може да се стигне до Велинград.

И тогава – опа, според книжките на БТС се оказва, че печат 55 се намира в сливенска област. Странно. Но решавам, че след като в България има доста населени места с едно и също име, има и Велинград в Сливенска област, за който не съм чувал.

Поглеждам и на картата – във Велинград (Пазарджишка област) няма отбелязан нито един от 100-те обекта. Ех, жалко, тъкмо се бяхме „навили” да се разходим из тоз град велин.

Поглеждам картата по-към Сливен, за да видя къде е този друг Велинград, за който не съм чувал. Виждам, обаче, че 55 е доста близо до самия Сливен. Обръщам на гърба, където е легендата и описанието на обектите. Там откривам нещо, което ме обърква още повече. Според картата 55 е Blue Stones nature park. Е това, вече ме обърка тотално. Ами, къде е този Велинград и историческия му музей? Май изобщо няма такова нещо!?

Ядосвам се по пътя към Велинград (Пазарджишка област), защото ще минем от там, а няма печат 😦 .

(Тук отварям една голяма скоба – ако минавате по пътя от Разлог за Велинград, въоръжете се с нечовешко търпение и се настройте за слалом. Докато пътят върви в Благоевградска област до към Юндола има адски много дупки и на места даже липсва асфалт. Всъщност повечето дупки са ями. Поне по 50см дълбоки. Така че, ако вали сняг, дъжд или е тъмно изобщо не минавайте от там, ако не искате да си потрошите колата и още повече, ако ви е мил животът. Дори имаше и един мост, на който му се бяха показали арматурните железа от дупките. Общо взето 73 километровият участък се минава за около…2 часа!)

Решаваме изобщо да не спираме във Велинград, след като съм се изпотил поне 10 пъти, че може да пропаднем в някоя яма по пътя до там. А и без това не видяхме нито една табела „Център”.

Подминаваме Велинград с леко безразличие и малко озлобление, че не е правилният, в който има печатче.

След като се добрахме до София и до глобалната мрежа, решавам да се поразровя за този обект 55, за да открия къде наистина се намира. Намирам официалната страница на 100-те национални туристически обекта (http://100nto.org) и там в Пазарджишка област има обект 55, и то във Велинград, който подминахме преди няколко часа. Решавам да попитам все пак на мейлът оставен за контакт stoobekta@gmail.com.

След около 2 часа получавам отговор, че номер 55 е Историческият музей в град Велинград, област Пазарджик.

Е, как, да му се не види, аз трябваше да стигна до истината за 55!?! Не са ли хората от Българския туристически съюз (http://btsbg.org/) , тези които са правили тази книжка за събиране на печати? Не са ли я погледнали след като е отпечатана? Никой ли не е забелязал тази малка, но доста объркваща и досадна грешка? И ако са забелязали, не трябваше ли поне на сайта си да споменат за нея? Или да изтеглят тази серия книжки от обектите където се продават (книжката е издание 2009 и е закупена от Казанлък)? Е, явно, НЕ! Както за повечето неща в България, някой си е казал, че айде сега, голяма работа, едно объркано, няма защо да ги препечатваме. Ами, ако грешката не е само тази?

Не че ще се промени нещо, с тези мои писания, но просто исках да предупредя, тези които имат такива книжки да не се объркат и те. Велинград е само един в България, проверих го! И е в Пазарджишка област. Има си и исторически музей, където евентуално може да намерите печат 55! Но, не е много сигурно 🙂

(Пътната карта е на OMV, но явно и те завалиите са черпали инфо, от някоя объркана книжка)

Опознай Българя, за да я обикнеш, но вярвай само на очите си и по добре питай хората по улиците за мястото където си тръгнал, от колкото да вярваш на карти, книжки и табели! 🙂

Advertisements

7 Коментари to “100 национални туристически обекта – #55 FAIL”

 1. Hater-Commentator Says:

  МоМаК, щом книжката е защитена от Съюза на потребителите, значи само с едно мейлче до Комисията за защитата им може да се стигне до глоба на безхаберниците. Вероятно глобата няма да е голяма, но все ще е нещо. Само направи copy-paste и им го изпрати – гарантирам, че работи. Ако не вярваш – питай маркетинга на Карлсберг, които го отнесоха преди 3 години :))))

  • да, да и аз това си мислех 🙂 Все пак това си е заблуда. Ако бяхме в Щатите щях да ги съдя за пропуснати емоционални ползи 😛

 2. […] повече от месец писах за неточностите, които има в книжките на БТС за 100… Тогава пуснах и едно мейлче до Комисията за защита на […]

 3. Stefan Dimitrov Says:

  Ти си страшно хитра палестинска лисица. По думите ти разбирам, че си се добрал до Велинград и даже не си посмял да попиташ някой местен къде се намира музея. Това, че Велинград е написано в Сливенска област не е неточност от гледна точка на 100-те обекта. Всяка година БТС обновява листа на обектите. Така през 2010г. отпада парк „Сините камъни“ за сметка на Велинград. Същите заменки има и за някои обекти от гр.София.

  • Тия заменки никъде не са написани. Нищо не е отпаднало. Не е лошо да прегледаш все пак листата с обектите. В сливенска област си фигурират Сините камъни, както и музеят във Велинград. Проблемът е, че когато влизаш във Велинград откъм Разлог пътят те изхвърля директно на изхода за Пловдив. Нещо като околовръстно, на което няма нито една табела център или нещо което да указва къде се намират тези обекти (обикновено обозначени с кафеви табели). Аз исках дори да разгледам центъра на града, защото никога не бях ходил там. Но след като се озовах на изхода за Пловдив директно им теглих една майна на Велинград и заминах. А и бях останал без нерви на тия разбити пътища.
   И все пак сме 21 век и се предполага, че по пътищата вече има табели, а не се налага да спираш и да питаш за разни известни места.
   А проблемът с областите в книжките, е че са подредени по номер без да се сетят да ги подредят и по област. Така Силистра е в София-град. Уау, не е подвеждащо.
   https://momakat.wordpress.com/2010/10/28/100-tourist-sites-of-bulgaria-55-fail-2/

 4. Здравейте, и аз събирам печати и имам две книжки-едната е от 2007, а другата от 2008, в които номерата на обектите са с различни номера и в едната липсва Велинград. Оставям на вас да си направите извода..

 5. […] – 100 национални туристически обекта – #55 FAIL Безумието на БТС относно подредбата на националните […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: