СМС за милиони – updated


Ето това писмо получих от Комисията за защита на личните данни във връзка със запитването ми относно законовото основание за изискване на ЕГН от организатора на играта Ню Геймс ООД.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН *********,

Във връзка с получено Ваше електронно писмо с вх. № 10094/11.11.2010 г. относно играта „СМС за милиони” и извършена проверка на „Ню Геймс” ООД, Ви уведомяваме, че не бяха установени нарушения на Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД) при организиране и провеждане на играта.
„Ню Геймс” ООД е регистрирано като администратор на лични данни с Идентификационен номер 269657. Проверката установи, че са предприети необходимите технически и организационни мерки за защита на обработваните от дружеството лични данни.
Единният граждански номер (ЕГН) се изисква за идентифициране на участниците в играта. Чрез ЕГН „Ню Геймс” ООД извършва предварителна проверка дали участникът в нея има законово основание да упражни правото си на участие в играта, тъй като съгласно чл. 2, ал. 2 от Закона за хазарта в хазартни игри могат да участват само пълнолетни дееспособни физически лица. Предоставянето на лични данни има доброволен характер – всяко физическо лице взема самостоятелно решение за участие в играта и изпраща своя ЕГН на посочения от организатора номер.
Не е налице нарушение на чл. 34а, ал. 1 от ЗЗЛД, тъй като „директен маркетинг” по смисъла на ЗЗЛД е предлагане на стока или услуга, а в конкретния случай става въпрос за провеждане на игра със залагане върху случайни събития и с познаване на факти и събития по смисъла на чл. 10, ал. 2 от Закона за хазарта.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: (п)

/ВЕНЕТА ШОПОВА/“

Явно всичко се върти около идеята, че СМС за милиони е хазартна игра и явно няма никаква връзка с директния маркетинг или маркетингово позициониране. Малко съм разочарован, защото това за пореден път показва, че личните данни не са под закрилата на закона. И когато говоря за лични данни имам предвид най-вече ЕГН-то. Мейл, адрес, име могат да се изровят от всякъде, а ЕГН-то е нещото зад което стоят всички останали данни. И явно, когато става въпрос за хазартна игра няма проблем да се изисква единният граждански номер дори в смс.

21.09.2010>>>>>

От няколко дена по телевизиите се завъртя реклама за поредната игра с СМС, невероятни парични награди и разбира се 🙂 – леки коли. И то не колкото и да са, а цели 60 Голфа. (Перничани ще се избият да играят 🙂 )

Все още в нета не излизат много неща за тази игра, да не кажа никакви, дори изписвайки целия слоган на играта, сайтът й не се индексира. Случайно попаднах на банер в DNES.bg.

Играта се казва SMS за Милиони. Там трябва да изпратиш един безплатен СМС на еди-кой си номер, после ще получиш въпрос от обща култура от еди-кой си номер и после пак, и пак, и пак…докато не ти писне. И като натрупаш мега, гига, много точки, можеш да спечелиш нещо 😉

Лошо няма, има си пътници за всеки влак. Обаче този път, за разлика от Големият кеш, за да се регистрираш за играта трябва да изпратиш собственото си ЕГН (единен граждански номер), което е доста некомфортно като идея. Прочетох правилата http://smszamilioni.bg/rules/ от-до, но никъде не видях да пише, че фирмата организатор Ню геймс ООД София, има право да оперира с лични данни!!! Иначе е описано доста подробно, кой как може да спечели, какво и т.н.

Но имайки предвид колко измами стават само с едно ЕГН е доста трики да искаш хората да се регистрират с ЕГН.  Но най-много ми хареса тази точка от правилата:

7.12. Забранява се залагането от телефоните на държавните и общинските, включително здравни, социални и културни учреждения и предприятия, а при неспазване на забраната, евентуалната печалба се внася в съответния бюджет.“

Та за всеки случай реших да пусна едно запитване до КЗП, за да сме сигурни, че всичко е наред 😉

И да не се стига до следния извод –

Ето я и рекламата: http://vbox7.com/play:f0068e3a

Advertisements

5 Коментари to “СМС за милиони – updated”

  1. Как в предаването се разбъркват само 3 номера в 2 различни дена! Не е случаен явно печелившия!!!
    http://www.gospodari.com/video/gafove/sedmichen-dzhakpot

  2. momakat, много просто. Трите номера се разбъркват само в Понеделник – когато се тегли седмичния джакпот. В правилата на играта много (които ти претендираш, че си прочел) ясно и точно е казано, че седмичния джакпот се избира измежду тримата, които са натрупали най-много точки. Ама дай да плюем, че това най-добре го можем 😦

    • Не бой се. Явно не съм научил правилата наизуст. А както явно не си прочел, поста ми е по съвсем друга тема. Изпращането на ЕГН чрез СМС. А този коментар съм го написал, защото ми се стори странно да се въртят само 3 номера и то в 2 тегления. Но явно не съм бил много внимателен като съм чел правилата преди 2 месеца 😉

  3. Василий Желев Says:

    Е, аз сега как да разбера дали съм избран, като не следа тегленията??

  4. […] – СМС за милиони – updated Отговорът от Комисията за защита на личните данни […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: