How sad can it be?


The answer – very sad!!!

В статия на The Economist от вчера, която е озаглавена The rich, the poor and Bulgaria. В нея е публикувано проучване за това как парите, които получава човек въздействат върху това дали се чувства щастлив.

Учените от университета в Пенсилвания, които са направили това проучване намират взаимовръзка между приходите и щастието на даден човек. Като цяло, хората в по-богатите страни са доста по-щастливи от тези в по-бедните. Разбира се има и изключения, които според учените се дължат на културни фактори.

Разбира се, ние сме далеч от Япония, Скандинавия и Америка. Но отново оглавяваме класация отзад напред. България се оказва най-тъжното място на света по показателя доходи на глава от населението.

Изводът – колкото по-богат, толкова по-щастлив!

Както един приятел обичаше да казва – Мoney change the situation! – особено в БГ.

 

10х to Nelkata

5 Коментари to “How sad can it be?”

  1. gluposti na tykaleta… predi mi be6e po-dobre… a sq sym prosto bogat :p
    A kakto vsi4ki znaete- bogatite sy6to pla4at 😛

    • Ама понеже тук всички са недоволни и бедни, на богатите им е готино, хахахаахаха. Ако живееш в Бг, а работиш във Франция (remote access) ще си истински щастлив! I think?!@#$

  2. A be tova e edna mnogo dobra ideq… ili po4ti 🙂 Vse pak 6te jiveq s 4algata, mrysotiqta i bylgarskite politici naedno 🙂 ne vsi4ko e paaarriiii, priqqteliiuuu, ne vsi4ko eeeeee pari 🙂

  3. Както се казва в статията има известна корелация м/у парите и щастието, но тя не е 1, а зависи от културните различия в отделните държави. Колкото и парадокасално да звучи, парите не купуват щастие след определен момент. Т.е. добавения марж на допълнително щастие е много по-малък от този допълнителния марж на парите.
    За съжаление в България нещастието е културна черта (само си спомни какво казват старите хора: „Много хубаво, не е на хубаво“), и погрешно се смята че се дължи на липсата на пари. Разбира се, като не може да задоволиш базовите си нужди си нещастен, но след определен стандарт на живот допълнителното щастие, което „купуват“ парите не нараства със същите темпове. Аз не мисля, че ако стандарта на живот в страната хипотеично се повиши рязко, то изведнъж хората ще станат много щастливи и ще се изкачим в класацията на щастливите нации. Винаги ще си намери пречина за нашето нещастие, но за момента е удобно това да са парите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: