СМС за милиони


От няколко дена по телевизиите се завъртя реклама за поредната игра с СМС, невероятни парични награди и разбира се 🙂 – леки коли. И то не колкото и да са, а цели 60 Голфа. (Перничани ще се избият да играят 🙂 )

Все още в нета не излизат много неща за тази игра, да не кажа никакви, дори изписвайки целия слоган на играта, сайтът й не се индексира. Случайно попаднах на банер в DNES.bg.

Играта се казва SMS за Милиони. Там трябва да изпратиш един безплатен СМС на еди-кой си номер, после ще получиш въпрос от обща култура от еди-кой си номер и после пак, и пак, и пак…докато не ти писне. И като натрупаш мега, гига, много точки, можеш да спечелиш нещо 😉

Лошо няма, има си пътници за всеки влак. Обаче този път, за разлика от Големият кеш, за да се регистрираш за играта трябва да изпратиш собственото си ЕГН (единен граждански номер), което е доста некомфортно като идея. Прочетох правилата http://smszamilioni.bg/rules/ от-до, но никъде не видях да пише, че фирмата организатор Ню геймс ООД София, има право да оперира с лични данни!!! Иначе е описано доста подробно, кой как може да спечели, какво и т.н.

Но имайки предвид колко измами стават само с едно ЕГН е доста трики да искаш хората да се регистрират с ЕГН.  Но най-много ми хареса тази точка от правилата:

7.12. Забранява се залагането от телефоните на държавните и общинските, включително здравни, социални и културни учреждения и предприятия, а при неспазване на забраната, евентуалната печалба се внася в съответния бюджет.“

Та за всеки случай реших да пусна едно запитване до КЗП, за да сме сигурни, че всичко е наред 😉

И да не се стига до следния извод –

Ето я и рекламата: http://vbox7.com/play:f0068e3a

23 коментара to “СМС за милиони”

  1. Хаха и култовия коментар под видеото: „А ми разбира се,че е нужно ЕГН ! Има условия за участниците,ако не си прочел на текста,който върви най-от долу по-време на клипа!“…

    Не знам кое е по-добре – да се смеем ли, да плачем ли.. Очаквам с нетърпение да видя, дали КЗП ще реагират този път. Ама най-вече се чудя, до кога мобилните ни оператори ще продължават с тоя тотален булшит.

  2. Най-тъжното е, че текста на официалните правила очевидно е одобрен от Комисията по хазарта – /“СМС за милиони” е хазартна игра, организирана на основание разрешение, издадено от Държавната комисия по хазарта към Министерство на финансите./, което за пореден път доказва, че в нашата държава няма една с една институция, които да са координирани или да се водят от един и същ закон. УЖАС!

  3. Май се оказва, че ЕГН-то не може да е задълзителен елемент при промоционална игра.

  4. Преди малко получих смс… Ебаси нахалитета ! ЕГН-то да не е баница .. как ще го даваш на ляво и на дясно ?!

  5. Ясен Джанев Says:

    МОЛЯ ,спрете да ми пращате sms – и ,един път реших да пратя и после Вие ми изпратихте 100… .Моля бъдете така добри и спрете да пълните пощенската ми кутия ,нежелая да участвам повече в играта Ви.

    Благодаря за разбирането :

  6. SMS за милиони

    „SMS за милиони” – цинично добре е избрано дори името на тази игра. Не, няма да спечелите милиони, реално такава награда няма, но пък е напълно възможно да изпратите есемеси, които да ви струват милиони. В този смисъл подвеждащото рекламно изречение е всъщност коректно предупреждение от страна на организаторите.

    Става въпрос за предновогодишната игра на „Ню геймс” ООД, на която всички мобилни оператори услужливо предостават номерата ни, и под формата на „рекламни съобщения” предлагат да се включим безплатно. Изпращате ЕГН-то си и тутакси ви залива лавина от въпроси – колкото по-бързо отговаряте толкова повече нови въпроси генерирате и се доближавате до вече споменатите „милиони”.

    Но нека да ви разкажа все пак една истинска история, свързана с тази игра. В нея няма да коментирам доколко е законно изискването на лични данни за участие в игра, нито пък несъществуващия морал в бизнеса.

    Онзи ден майка ми дойде при мен притеснена, защото сметката за телефона на брат ми била над 100 лева, бил участвал във въпросната игра. Брат ми е с леко умствено изоставане, получава 140 лева пенсия, прекарва деня си пред телевизора и решил да участва. Изкушен да се включи безплатно в играта, се забавлявал да отговаря на елементарните въпроси, без да осъзнава, че само първият смс е безплатен. И въпреки че кредитният лимит на договора му е 50 лева, някакси се оказва, че операторът е успял да засече надвишената сума едва когато тя достига 100 лева.

    Надявам се все пак някой да спечели тези „милиони”, натрупани от човешката наивност и надежда в предпразничните дни. Както и че някога правенето на бизнес няма да е свързано с евтини лингвистични и законови трикове.

    • Проблемът е че това което споделяте ще остане само между нас – в блогове, форуми и т.н. Дори да се окаже, че по някакъв начин фирмите замесени в цялата работа нарушават правата ни или извършват незаконни неща, шансът да се появи в медийното пространство е нищожен, защото това са най-големите рекламодатели. Да чухте нещо, някъде за проблемите на Мтел?
      Трябва да се опитаме да си защитим правата, макар оправданието да е, че никой не ни е карал насила.
      Все още чакам становище от КЗП за коректността на играта. И така вече месец и половина.

  7. Сигурно е така. Аз бях готова да си сменя мобилния оператор, но се оказа,че те всички участват като „партньори“ в тази игра. Доколкото си спомням веднъж имаше репортажи срещу Глобул веднъж по сигнал на КЗП,така че може би не е толкова безнадеждно. Проблемът при тази игра е, че тя е насочена главно към деца, въпреки че организаторите се опитват да ни хвърлят прах в очите с изискването за ЕГН. Вероятно по тази точка могат да бъдат атакувани, защото изпращането на егн по телефона съвсем не е доказателство за пълнолетие, а в хазартните игри могат да участват само хора над 18. Не знам иначе имали смисъл от тези жалби, на една моя жалба от министерството на труда ми отговориха след 3-4 месеца..

  8. […] да засягам въпроса за защита на личните данни, но това вече е […]

  9. какво да Ви кажа – дали е законно или не… явно е 🙂 комисията по хазарта е одобрила всичко … аз спечелих WV GOLF 6 и да ви кажа няма лъжа – няма измама … нямам никаква връзка с предаването или Ники Кънчев, продуценти, организатори !!! така че който иска да играе и да си пробва късмета !!!
    много се кефааааа !!!

    • Еми, честио и безаварийно! Супер! Аз не казвам, че е лошо да има такива игри. Никой никого не кара да участва на сила. Въпросът е дали е законно да искат егн и да предоставят мобилните ни номера на трети лица, който да ни спамят с СМС-и!

  10. […] данни и за това как те са защитени от кражба или злоупотреба. Измамата става чрез фирма, която отпуска микро […]

  11. za6to teglqt samo abonati na globul i vivakom

  12. И аз имам въпроси – първият – защо М-тел ползва номера ми за изпращане на такива съобщения – не си спомням някъде да съм се съгласявала. Второ – това с безплатния СМС е подвеждаща и заблуждаваща информация – излиза, че с този безплатен СМС попадаш в играта, а то всъщност не е така – това е само СМС за регистрация, а не за участие – просто „кука“, с която да те закачат да се набутваш. Вярно е, че е въпрос на личен избор, но за да няма заблуда, трябва ясно да се посочи, че въпросният СМС не е за участие. Направих си експеримент да се регистрирам – заляха ме от последващи СМС-и. Без опция да изпратя безплатен СМС за отрегистриране. Би трябвало да има, защото това е един вид непоискано съобщение…. А и не съм длъжна да ползвам други информационни канали – ТВ, интернет и т.н., за да се информирам за правилата. ТЕ трябва да ме информират коректно. Прекалено много нарушения!

    • Ами, оказва се, че когато подписваме договор с мобилен оператор се съгласяваме с общите условия, които ги няма в нито един подписан договор. Подписвайки договора се съгласяваме с тях. Повечето ОУ са на сайтовете на операторите и там има опоменато, че опаратора си запазва правото да изпраща смс-и с рекламна цел, ала-бала (http://www.mtel.bg/mobiltel/about/gen_conditions.php?)
      Но, ако прекаляват може да се подаде жалба в комисията за защита на потребителите info@kzp.bg (kzp.bg). И ако съберат повече може и да решат да предприемат нещо.

      • Никъде в Общите условия, както и в договора, който съм подписала, няма такава опция, ако изрично писмено не съм се съгласила. Ето какво пише във въпросните Общи условия:

        40.в. (Доп. съгласувано с Решение № 639/13.04.2006 г. на КРС; изм. съгласувано с Решение № 319/02.03.2007 г. на КРС) Мобилтел има право да изпраща на абоната/потребителя по поща, по телефон, чрез кратки текстови съобщения (SMS, електронна поща или други форми на съобщения) или чрез други средства за адресирана реклама информация относно промоции, специални програми, тарифи, оферти и всякаква друга информация, отнасяща се до него като абонат/потребител, както и да се обръща към абоната/потребителя за информация относно потребителско мнение, маркетингови проучвания и др. Мобилтел може да предоставя мрежите си на трети лица за осъществяване на повиквания или предаване на факсимилни съобщения, предназначени за пряка реклама само в случаите, когато е налице писмено съгласие за това от страна на абоната

        А адреса на КЗП ми е повече от познат 🙂

    • Само последното изречение се отнася за предоставянето на номерата на 3-ти лица. (Мобилтел може да предоставя мрежите си на трети лица за осъществяване на повиквания или предаване на факсимилни съобщения, предназначени за пряка реклама само в случаите, когато е налице писмено съгласие за това от страна на абоната). Останалата част важи за съобщения на Мтел към абонататите си. За тях не се изисква писмено съгласие. За това повечето пъти в тези игри операторите са съучастници и те си изпращат смс-те до абонатите, а не трети лица. Така не можеш да ги барнеш. За това са вкарали и текста „и всякаква друга информация“. Така може да те спамят, но само от Мтел за всичко.

      • Мисля, че всеки адвокат ще го обори много лесно това – защото всички тези съобщения могат да ми ги пращат като абонат/потребител – т.е. – тази информация трябва да касае конкретното ползване на услугата, за която съм сключила договор с оператора. В случая това определено не е така.
        „… информация относно промоции, специални програми, тарифи, оферти и всякаква друга информация, отнасяща се до него като абонат/потребител“
        Вместо да си пишем – ще взема да подам едно оплакване – при всички случаи липсата на опция за отказване с безплатен СМС си е нарушение. Не съм длъжна да звъня на кол-центъра им и да плащам за това някой да престане да ме тормози… А тормозът е пълен – съжалявам, че се подадох на любопитството си…

        • О, да, със сигурност трябва да има опция, с която да се отписваш. Другото за което са по уязвими, е че ти казват, че пращаш 1 смс на номер едикой си и имаш шанс, което не е така. Защото първия ти смс е само за регистрация, а и отделно само 3те най-активни потребителя могат да се борят за голяма награда, което противоречи с „безплатна регистрация на 9999. Всеки ден в смс за милиони 20 000 лв или VW Голв шестица.“ Човек остава с убеждението, че като се регистрира и готово – играе за тези награди. Подвеждащо е.

  13. Как в предаването се разбъркват само 3 номера в 2 различни дена! Не е случаен явно печелившия!!!
    http://www.gospodari.com/video/gafove/sedmichen-dzhakpot

Вашият коментар